Френският журналистът,  роден в България -  Александър Леви, прави журналистическо

...
Френският журналистът,  роден в България -  Александър Леви, прави журналистическо
Коментари Харесай

Александър Леви със журналистическо разследване за престоя на френския писател Ромен Гари в следвоенна България



Френският журналистът,  роден в България -  Александър Леви, прави журналистическо следствие върху престоя на френския публицист Ромен Гари в следвоенна България и разработките на Държавна сигурност против него.

Леви работи дълго години в издание от медийната група на „ Монд “ във Франция. Автор на доста книги.

Разследването е оповестено в влиятелното френско издание " Books ", има го и в превод на български.

" Семейна е повода за това следствие - около това, че Ромен Гари стана обичан публицист на щерка ми, която учеше във Франция.

Изненадах я с това, че той е бил в България . Бях ѝ заречен да погледнем какво има в архивите за Гари, като бях чувал, че той има някакво досие. Излезе и филм за това прзе 2014 година на Асен Владимиров в съавторство с френска режисьорка. Наричали са го " Книжарят " в Държавна сигурност. Но аз не знаех дали това досие съществува. Така това стана мотив и да прекараме татко и щерка малко време дружно в България.

Посетихме Комисията по доситиетата и открихме това фамозно досие , което е от 1946 година, доста е остаряло това досие ", описа още пред " Хоризонт до обед " Леви.

Още за това по какъв начин в следвоенна България показват в досието тогавашният публицист , антифашист, хуманист, военен авиатор, владеещ съветски и полски Ромен Гари - слушайте от диалога на Ирина Недева с Александър Леви.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР